Do You Know

February 13, 2015 Add Comment
Do You Know
* The asian development bank established in 1966 with headquarter located at MANILA (philipines).

* Eqypt , Iraq , jorden , Lebanon , Saudi Arab , Syria and Yemen are the founder nations of the arab league.

* First world war was began on 1914 A.D. and second world war started in 1939 when germany attacked on poland, it is also considered as Greatest war.

* Columbus discovered america on 1492 A.D.

* The Royal Majesty ship Queen Elizabeth (UK) is the largest pessenger ship in the world.It is 314 metres long and 36 metres wide.

* The cambodian language is a language which has a total number of 74 alphabets.

* The Sumerian civilization is considered to be the oldest civilization of the world.

* Jericho,situated in the Jorden valley is the oldest town of the world.

* The maximum ever temperature of 136.4 F was recorded on september 13,1922 in the city Azizia (Libya) and The minimum temperature of -129.6 F was recorded in the town of Vostok near Antarctica on 24th august , 1960.

* The highest rainfall for one month was recorded at Indian town of Cherapoonje. 366,14 inches rain fell there during the month of july 1861.

* Robert E. Peary (1856-1920) an American explorer reached North Pole on 6th April,1909 for the first time in human history.

* Sierra Leone has the lowest GDP per capita of 510 US dollars and Luxembourg has the highest GDP per capita of 36,400 US dollars.

* The UNO originated during the second world war.Its charter was drawn up from 25th april to 26th june,1945 at San francisco which was signed by 51 countries.

* The umayyad Dynasty (661-750 A.D) was the first muslim dynasty.

* Light is the fastest thing in the universe.It travels at a phenomenal speed of 187,000 miles per second.

* According to the Forbcs magazine, There were 311 individual billionaires in the world.out of these, 108 belonged to USA,44 belonged to germany and 34 were japanese.

* Bill gates (USA),founder and chairman of microsoft corporation, is currently the richest person in the world and Liliane Bettencourt (france) is the richest woman in the world.

* People`s republic of china has the largest army of the world.

DO U KNOW THAT

February 13, 2015 Add Comment
DO U KNOW THAT
The largest tides of the world occur in Bay of fundy (canada).

The earth is the densest planet of universe .It has density of 5.515 time that of water.

Kilauea situated in Hawaii (US) is the most active volcano of the world

Nauru, an island located in western pacific ocean, is the smallest republic of the world.

La Paz,capital city of Bolivia (south america), is situated at an altitude of 3631 metres (12087 feet) from the sea level.

The panch pokhri lake situated in the himalaya mountains is the highest lake in the world.

The himalaya mountain range (asia) is the greatest mountain range in the world.

Mount Everest (2759 N 8656 E) is the highest mountain peak which is located on nepal-tibet border in the himalayas.

New Cornelia tailings on ten mile wash Arizona USA with a volume of 209500 million cubic metres is the world,s largest volume dam.

Petronas tower-I is the tallest building in the world which is located in kuala lumpur (malaysia).

USA is the largest nuclear electric power producing country in the world.It produces 98784 MW electricity which is about 30% of the total nuclear electricity generated in the world.

Dalol Danaki depression in ethiopia with an average annual temperature of 35c (95f) is the hottest place on earth and Plateau station,in antaretica with an average annual temperature of -56.7c (-71.7f), is the coldest place of the globe.

The Atacama desert in chile is the driest place of the world and Masynram in Assam (india) is the wettest place in the world.

Canada has the longest coastline which is 151,489 miles in the length and Monaco`s coastline measures only 3.5 miles in length.

The present palace of sultan of brunei in the capital city of bandar seri begawan consisting of 1788 rooms is the largest palace.

Grand central terminal of new york is the largest railway station.it covers an area of 48 acres.

The seikan railway tunnel in japan is the longest railway tonned in the world,it s length is 33.50 miles (53.9 km)

the yellow stone national park (USA) is the largest national park.It has an area of 3350 sq miles.

The california university (USA) is the biggest university of the world..

King khalid international airport,riyadh (saudi arabia) is the largest airport in the world.

The port of new york and new jersey (USA) is the largest seaport in the world.

Mandarain (chinese) is the most spoken language of the world.It is estimated that a total number of 999 million ppl speak it.

The nobel prize is the largest prize.Each prize carries an amount of one million dollars.

Shah faisal mosque located in islamabad (pak) is the largest mosque.

DO U KNOW THAT

February 13, 2015 Add Comment
DO U KNOW THAT
* Paleontology is the science of history of life.
* Mahavira(founder of jainism)and gautama buddha (founder of buddism) were contemporaries and flourished in india in the 6th century B.C.
* The three pyramids of eqypt were built from 2700 to 2500 B.C.,these are tombs of khufu,khafra and menkaura.
* The great wall of china was completed in 204 B.C.it is 1500 miles long.Its average height is 25 feet and about 12 feet wide at the top.
* The city rome was founded in 753 B.C. by romolus.
* Christianity emerged as the distinct sect in the second half of the first century A.D.
* The light of islam dawned in the 7th century A.D. when in 611 A.D. The Holy Prophet of Islam Muhammad (P.B.U.H) announced the revelation from the one true Allah.
* The muslim rule of spain lasted from 711 to 1492 A.D.
* The earth is calculated to b 4540 million years old.
* The statue of liberty (newyork) was installed in 1886.It is 151 feet one inch high from the base to torch.
* The world is divided into 24 time zones,each 15` longtitude wide. the longitudinal meridian passing through greenwich,England is the starting point and is called the prime meridian.
* Christopher columbus discovered bahamas on 12 oct 1492 A.D.
* Ostrich is the largest bird in the world.
* Saudi Arabia is the largest exporter of oil in the world.
* The world famous golden gate bridge is located in San francisco(usa).
* Russia invaded afghanistan on dec 27,1979.
* Hongkong was returned to china on july 1,1997.
* Eritrea became an independent state on may 24,1993.
* The normal temperature of human body is 98.6 F.
* A billion contain 1000 million. It has 9 zeroes. similarly a trillion has 12 zeroes,a quadrillion 15 zeroes,a quintillion 18 zeroes and a decillion 33 zeroes.
* One inch is equal to 2.5400 cms and one mile is equal to 1.6093 kms.
* About half of the world population speaks indo-european languages. The Indo-European branch to which english belongs is germanic.
* Air is composed of nitrogen (78.08%),oxygen (20.95%),argon (0.94%) and carbon dioxide (0.03%).
* The original inhabitants of USA are known as Red Indians.
* Out of the 193 sovereign independent nations of the world 147 are republics and other 46 are under personal rules (14 kings,1 emperor,3 queens,7 hereditary sheikhs,1 grand duke,2 sultans,1 constitutional monarch etc).
* Gwadar became a part of pakistan on september 9,1958.
* All india mulim league was formulated on december 30,1906 and first president was Sir Agha Khan.
* Hygrometer is instrument used for measuring humidity of air.
* Heliscope is used for viewing the sun.
* Asian development bank was established in 1966 with headquarter located at manila(philipine)
* China has the largest population,russia has largest land area and vatican city has smallest population and land area in the world
* Afghanistan got independence on 19th aug 1919.
* Lord clive was the first and lord mountbatten was the last british ruler of india.
* Air conditioner invented by "willis H. carrier"u.s. in 1902.
* Camera(photographic) has been invented by "Joseph N. Niepce"france in 1822.
* Largest continent of the world is "asia" and smallest is "australia".Largest ocean of the world is "pacific ocean"and smallest ocean is "indian ocean".The Sahara is the largest desert of the world.
* Kazakhstan is the largest muslim country in landarea in the world.it has an area of 1,049,000 sq.miles.Maldives is the smallest muslim country in land area of 115 sq. miles.
* Indonesia is the most populous muslim country and maldives is less populous muslim country.
* Antarctica is the uninhabited continent of the world which is without any regular population.
* Seoul (south korea) is the most populous city of the world.
* The lake baikal of russia has the maximum depth of 5315 feet.

MCQs with Answer

February 13, 2015 Add Comment
MCQs with Answer



1. The United Nations was founded on _________.
A. March 24, 1945
B. October 24, 1945
C. March 24, 1949
D. October 24, 1950
2. Which country from the following is NOT the member of UNO?
A. Vatican City
B. Afghanistan
C. North Korea
D. Vaitnam
3. The International Court of Justice is located in _________.
A. New York
B. Washigton
C. Geneva
D. The Hague
4. There are __________ members of SAARC.
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8
5. Organization of Islamic Cooperation (OIC) has __________ official languages.
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQs (1 - 5)
1. B
2. A
3. D
4. D
5. C
6. There are _________ non-permanent members of the security council.
A. 5
B. 7
C. 10
D. 15
7. The currency of Indonesia is _________.
A. rupiah
B. dinar
C. rangit
D. riyal
8. The D-8 is an organization of eight ________ countries.
A. developed
B. developing
C. Asian
D. African
9. The European Union's working capital is in _________.
A. London
B. Lisbon
C. Austria
D. Brussels
10. The headquarter of NATO is located in _________.
A. New York
B. Paris
C. Geneva
D. Brussels
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQs (6 - 10)
6. C
7. A
8. B
9. D
10. D
11. The motto of UNO is _________.
A. It's your world!
B. Life for All!
C. Peace!
D. Love and Peace!
12. The world's highest mountain is in __________.
A. China
B. Pakistan
C. Nepal
D. India
13. The headquarter of Red Cross is in _________.
A. New York
B. Washigton
C. Geneva
D. The Hague
GK Quiz
14. World Trade
Organization was established
in __________.
(A) 1980
(B) 1985
(C) 1990
(D) 1995
15. The North Atlantic treaty (NATO) was signed in __________.
A. 1945
B. 1947
C. 1949
D. 1951
16. Which country, on the map of world, appears as "Long Shoe"?
A. Portugal
B. Italy
C. Greece
D. Hungary
17. Which from the following countries is NOT a member of D-8?
A. India
B. Pakistan
C. Nigeria
D. Turkey
18. The largest ocean of the world is __________.
A. Atlantic
B. Pacific
C. Indian
D. None of these
19. Which from the following countries does NOT yeild veto-power?
A. United States
B. United Kingdom
C. Canada
D. France
20. OIC changed its name from Organisation of the Islamic Conference to Organisation of
Islamic Cooperation in _________.
A. 1991
B. 1999
C. 2001
D. 2011
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZ
11. A
12. C
13. C
14. D
15. C
16. B
17. A
18. B
19. C
20. D
21. The most powerful organ of United Nations is _________.
A. General Assembly
B. Security Council
C. Secretariat
D. International Court of Justice
22. The headquarter of Green Peace International is located in _________.
A. Amserdam
B. Geneva
C. Lisbon
D. Austria
23. 3 May is observed Internationally as _________.
A. Labour Day
B. Environment Day
C. Earth Day
D. Press Freedom Day
GK MCQs
24. The Capital of Canada is
__________.
(A) Tirane
(B) Ottawa
(C) Athens
(D) Luxembourg
25. Suez Canal is between __________.
A. Arabian Sea and Red Sea
B. Red Sea and North Sea
C. Mediterranean Sea and North Sea
D. Mediterranean Sea and Red Sea
26. The permanent Secretariat of SAARC is located in __________.
A. Islamabad, Pakistan
B. New Delhi, India
C. Kathmandu, Nepal
D. Colombo, Sri Lanka
27. Which from the following countries is NOT a member of European Union?
A. Norway
B. Ireland
C. Malta
D. Estonia
28. The currency of Israel is _________.
A. Euro
B. Shekel
C. Forint
D. Krone
29. The largest democratic country in the world is _________.
A. United States
B. United Kingdom
C. China
D. India
30. The permanent Secretariat of OIC is located in _________.
A. Makkah
B. Madina
C. Jeddah
D. Riyadh
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZ
21. B
22. A
23. D
24. B
25. D
26. C
27. A
28. B
29. D
30. C
31. The highest part of the Earth is __________ .
A. Mount Everest
B. K2
C. Norway
D. North Pole
32. The lowest part of the Earth is __________ .
A. Dead Sea
B. Mariana Trench
C. South Africa
D. South Pole
33. The deepest part of the Earth is __________ .
A. Dead Sea
B. Mariana Trench
C. South Africa
D. South Pole
GK Quiz
34. The headquarter of
Amnesty International is in
_________.
(A) Amserdam
 (B) Geneva
(C) London
(D) Berlin
General Knowledge Quiz (35 - 40)
35.  The headquarter of Transparency International is in _________.
A. Amserdam
B. Geneva
C. London
D. Berlin
36. The biggest Island of the World is _________.
A. Iceland
B. Greenland
C. England
D. Sri Lanka
37. 22 April is observed Internationally as _________.
A. Labour Day
B. Environment Day
C. Earth Day
D. Press Freedom Day
38. Yellow Sea lies between __________.
A. America and Canada
B. England and France
C. China and Korea
D. Norway and Sweden
39. The smallest Sea of the World is __________.
A. Dead Sea
B. Red Sea
C. Baltic Sea
D. Arabian Sea
40. World's famous bridge "Golden Gate" is in __________.
A. San Francisco
B. New Delhi
C. France
D. Sydney
ANSWERS: GK QUIZ
31. A
32. A
33. B
34. C
35. D
36. B
37. C
38. C
39. C
40. A
41. Which country is called "Land of thousand islands"?
A. Malaysia
B. Indonesia
C. Ireland
D. Finland
42. Indonesia is an archipelago comprising approximately __________ islands.
A. 10,000
B. 12,500
C. 15,000
D. 17,500
43. Which country is called the "Land of Golden Fibre"?
A. United States
B. South Korea
C. Bangladesh
D. India
GK MCQs
44. Which country is called
the "Land of thousand
Lakes"?
(A) Indonesia
(B) Finland
(C) Iceland
(D) Scotland
45. Vienna is the capital of _________.
A. Austria
B. Switzerland
C. Cyprus
D. Denmark
46. The capital of Czech Republic is?
A. Nicosia
B. Dublin
C. Bern
D. Prague
47. AFP is the news agency of _________.
A. Germany
B. France
C. Syria
D. Yemen
48. ANTARA is the news agency of _________.
A. Indonesia
B. Syria
C. Yemen
D. Jordan
49. Emirates is an airline of __________.
A. Saudi Arabia
B. Qatar
C. UAE
D. Malaysia
50. Qantas is an airline of __________.
A. Saudi Arabia
B. Australia
C. UAE
D. Malaysia
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS
41. B
42. D
43. C
44. B
45. A
46. D
47. B
48. A
49. C
50. B
51. The world's longest bridge, Danyang–Kunshan Grand Bridge, is in __________ .
A. United States
B. Russia
C. China
D. Canada
52. The world's longest bridge over water, Lake Pontchartrain Causeway, is in __________.
A. United States
B. Russia
C. China
D. Canada
53. What was the nationality of Alfred Nobel?
A. American
B. British
C. German
D. Swedish
54. The first Nobel Prize was awarded in __________ .
A. 1895
B. 1901
C. 1907
D. 1913
55. The Nobel Prize has been awarded in __________ fields.
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8
56. The Nobel Peace Prize 2012 in the field of "Peace" was awarded to?
A. European Union (EU)
B. North Atlantic Treaty Organisation (NATO)
C. Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW)
D. United Nations Security Council
57. SANA is the news agency of _________.
A. Saudi Arabia
B. UAE
C. Syria
D. Yemen
58. Saba is the news agency of _________.
A. Indonesia
B. Syria
C. Yemen
D. Jordan
59. KLM is an airline of __________.
A. Australia
B. Germany
C. Netherlands
D. Austria
60. "Trans-world Airlines" (TWA) is an airline of __________.
A. United States
B. Australia
C. Russia
D. Canada
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZ
51. C
52. A
53. D
54. B
55. B
56. A
57. C
58. C
59. C
60. A
61. The Earth surface is divided in __________ Continents.
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8
62. The Largest Continent (by Area) of the World is __________.
A. Asia
B. Europe
C. Africa
D. North America
63. The second Largest Continent (by Area) of the World is __________.
A. Asia
B. Europe
C. Africa
D. North America
64. The Smallest Continent (by Area) of the World is __________.
A. Antarctica
B. Australia
C. Africa
D. Europe
65. The Earth's Oceanic water is divided in __________ oceans.
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8
66. The Earth's Largest ocean is __________ .
A. Atlantic
B. Arctic
C. Indian
D. Pacific
67. The Earth's second Largest ocean is __________ .
A. Atlantic
B. Arctic
C. Indian
D. Pacific
68. The Earth's Smallest ocean is __________ .
A. Atlantic
B. Arctic
C. Indian
D. Pacific
69. The world's Largest Lake is?
A. Caspian Sea
B. Lake Superior
C. Lake Victoria
D. Great Bear Lake
70. The hottest desert of the world is?
A. Sahara Desert
B. Arabian Desert
C. Cholistan Desert
D. Arctic Desert
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZZES
61. C
62. A
63. C
64. B
65. A
66. D
67. A
68. B
69. A
70. A
71. The first Secretary General of United Nations was?
A. Dag Hammarskjold
B. Kurt Walheion
C. U Thant
D. Trygue Lie
72. World War I was began in?
A. 1912
B. 1914
C. 1916
D. 1918
73. World War I was end in?
A. 1912
B. 1914
C. 1916
D. 1918
74. World War II was began in?
A. 1935
B. 1937
C. 1939
D. 1941
75. World War II was end in?
A. 1939
B. 1941
C. 1943
D. 1945
76. The world's deadliest conflict was?
A. World War I
B. World War II
C. Mongol Conquests
D. Taiping Rebellion
77. The Atomic Bomb was dropped on the city of Hiroshima on?
A. 3 August 1945
B. 6 August 1945
C. 9 August 1945
D. 12 August 1945
78. What was the name of Atomic Bomb that dropped on the city of Hiroshima?
A. Little Boy
B. Fat Boy
C. Little Man
D. Fat Man
79. The Atomic Bomb was dropped on the city of Nagasaki on?
A. 3 August 1945
B. 6 August 1945
C. 9 August 1945
D. 12 August 1945
80. What was the name of Atomic Bomb that dropped on the city of Nagasaki?
A. Little Boy
B. Fat Boy
C. Little Man
D. Fat Man
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS
71. D
72. B
73. D
74. C
75. D
76. B
77. B
78. A
79. C
80. D
81. NATO is a/an __________ alliance.
A. military
B. economic
C. regional
D. cultural
82. The oldest news agency in the world is?
A. AFP
B. WAFA
C. BBC
D. CNN
83. The Suez Canal is in __________ .
A. Nigeria
B. Libya
C. Egypt
D. Palestine
84. The Delaware river is in __________ .
A. United States
B. Canada
C. China
D. United Kingdom
85. The main structural work of the Eiffel Tower was completed in?
A. 1883
B. 1885
C. 1887
D. 1889
86. The height of Eiffel Tower is __________ feet.
A. 1063
B. 1067
C. 1073
D. 1077
87. Reuters is the news agency of __________ .
A. United States
B. United Kingdom
C. France
D. Germany
88. WAFA is the news agency of __________ .
A. Palestine
B. Iraq
C. Qatar                                          
D. Egypt
89. The capital of Saudi Arabia is?
A. Makkah
B. Madina
C. Taif
D. Riyadh
90. The currency of Qatar is?
A. Dollar
B. Dinar
C. Dirham
D. Riyal
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS
81. A
82. A
83. C
84. A
85. D
86. A
87. B
88. A
89. D
90. D
91. Organisation of Islamic Cooperation (OIC) was founded on __________ .
A. September 25, 1966
B. September 25, 1967
C. September 25, 19698
D. September 25, 1969
92. The OIC was founded in __________ .
A. Saudi Arabia
B. Iraq
C. Qatar
D. Morocco
93. The 6th organ, "Trusteeship Council" of the United Nations suspended operation on
November 01, 1994, with the independence of _________.
A. Chad
B. Sudan
C. Palau
D. Tunisia
94. The United Nations has __________ principal organs.
A. 4
B. 5
C. 6
D. 7
95. The International Monetary Fund (IMF) was founded on __________ .
A. 27 December 1944
B. 27 December 1945
C. 27 December 1946
D. 27 December 1947
96. The social network site "Twitter" was launched on __________ .
A. July 15, 2003
B. July 15, 2004
C. July 15, 2005
D. July 15, 2006
97. The National Aeronautics and Space Administration (NASA) was formed in?
A. 1958
B. 1960
C. 1962
D. 1964
98. 8 March is observed internationally as?
A. Women's Day
B. World Water Day
C. World Health Day
D. Human Rights Day
99. 22 March is observed internationally as?
A. Women's Day
B. World Water Day
C. World Health Day
D. Human Rights Day
100. 7 April is observed internationally as?
A. Women's Day
B. World Water Day
C. World Health Day
D. Human Rights Day
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS
91. D
92. D
93. C
94. B
95. B
96. D
97. A
98. A
99. B
100. C

Featured post

Driver 3 PC Game